Skip to main content

Met uitneembare beugels

Aktivator of blokbeugel

In sommige gevallen past de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar; de onderkaak is in groei ‘achtergebleven‘. Met een aktivator in de mond moet je je onderkaak naar voren bewegen om je mond te kunnen sluiten. Hierdoor bevorder je de voorwaartse groei van de onderkaak en zal de groei van de bovenkaak verminderen. Het opvolgen van de instructies van de behandelaar is van groot belang; hierdoor zal je de aktivator niet langer dan nodig hoeven te dragen.

Doordat de kaken na deze behandeling beter op elkaar passen, kunnen de tanden en kiezen beter in elkaar grijpen. Dit bevordert de stabiliteit en het kauwvermogen maar zorgt ook voor minder slijtage van je gebit in de toekomst.

Plaatapparatuur

Voor diverse correcties gebruiken we plaatapparatuur. Er zijn er legio (opbeetplaat, expansieplaat etc. etc.) en worden gebruikt voor verschillende correcties. De plaat kun je zelf in- en uitdoen. Ook hier gebruiken we de apparatuur eerst actief en vervolgens hoeft deze alleen ‘s nachts nog gedragen te worden om het resultaat te stabiliseren. Het goed opvolgen van instructies zal er voor zorgen dat je de plaatapparatuur niet te lang hoeft te dragen.

Buitenboordbeugel (Headgear)

Soms willen we de groei van de bovenkaak verminderen of ruimte maken vóór in de mond. Dan gebruiken we een buitenboordbeugel, waarbij wij de kiezen als het ware naar achteren duwen. Allereerst worden er bandjes (ringetjes) om de kiezen geplakt. Deze zijn voorzien van buisjes waar de headgear op zijn beurt weer in past. De buitenboordbeugel kun je dus zelf in- en uitdoen. Ook hierbij is het opvolgen van de instructies van de behandelaar van groot belang.

Kaakverbreder (type veer) Quad Helix

Deze wordt gebruikt om een niet al te grote afwijking in breedte van de bovenkaak te corrigeren. De veer zit vast aan 2 bandjes die om de kiezen in de bovenkaak zitten. Heel langzaam wordt de veer geactiveerd om de breedte aan te passen. Is de vereiste breedte bereikt dan blijft hij nog een tijdje in de mond om het resultaat te stabiliseren. In het begin is het een beetje wennen met zo een apparaat tegen je gehemelte.

Kaakverbreder (type schroef) Hyrax

Als de bovenkaak in breedte fors afwijkt dan wordt vaak gekozen voor een kaakverbreder met schroef. Doordat de schroef in een korte tijd (enkele weken) wordt geactiveerd krijgen we een snelle verbreding. Na deze actieve periode wordt het apparaat gefixeerd en blijft nog een tijdje in de mond om het resultaat te stabiliseren.

Carrière distalizer

Een Carrière distalizer is een metalen staafje dat vastgelijmd wordt in de bovenkaak op de hoektand en op de achterste kies. De Carrière distalizer wordt samen met een slotjesbeugel of een bitje in de onderkaak gedragen. Door dag en nacht elastiekjes te dragen wordt ervoor gezorgd dat het gebit beter op elkaar past.