Veelgestelde vragen?

We hebben voor u een overzicht van de meest gestelde vragen over orthodontie voor u op een rij gezet. Mocht uw vraag er nog niet tussen staan, bel ons dan even. We beantwoorden al uw vragen met zorg.

Wat zijn de voordelen van orthodontie?

Het verbeteren van de stand van je tanden en kiezen waardoor je gebit er beter uit komt te zien. Je gebit beter kunt reinigen en onderhouden en daarmee je gebit veel langer zonder problemen behoudt. Het verbetert de kauwfunctie van je gebit waardoor je tot op hoge leeftijd alles kunt blijven eten. Betere kauwkracht verdeling, waardoor je minder slijtage van je gebit ondervindt. Het creëren van een mooie lach. Het versterken van je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Wanneer kun je met orthodontie beginnen?

Je kunt op elke leeftijd met orthodontie beginnen. Wanneer een kaakcorrectie noodzakelijk is het beter op vroege leeftijd in de groeifase te starten. De American Association of Orthodontics adviseert dat kinderen op 7-jarige leeftijd worden gezien door de behandelaar of eerder, indien de ouders, tandarts of kinderarts hiervoor de noodzaak inzien.

Wat kost een orthodontische behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van de soort van behandeling. Iedere patiënt ontvangt een individueel kostenoverzicht.

Beïnvloedt het mijn spraak?

Orthodontie zal de spraak niet beïnvloeden. Alleen in het begin zul je wat irritatie van de wang ondervinden. Na iedere controle zul je enige gevoeligheid ondervinden gedurende een aantal uren. De binnenzijde van de mond past zich aan aan de orthodontische apparatuur.

Kan ik normaal functioneren en/of sporten?

Je kunt normaal functioneren en sporten. MAAR, als je eet moet je voorzichtig zijn met je voortanden en geen hard voedsel afbijten. Je zult gemiddeld meer tijd moeten besteden aan de reiniging van je tanden en orthodontische apparatuur.

Kan het invloed hebben bij gebruik van muziekinstrumenten?

Nee, maar er is een adaptatieperiode van circa 2-3 weken.

Moet ik mijn normale halfjaarlijkse controles bij de tandarts blijven volgen?

Ja, het is van essentieel belang dat de tandarts ieder halfjaar de gebitscontrole blijft doen.

Zijn de verkregen veranderingen stabiel? (Relapse)

Tanden en kiezen hebben ons hele leven de neiging om van positie te veranderen. Dit is een natuurlijk proces dat ook optreedt wanneer er geen orthodontische behandeling heeft plaatsgevonden. Echter na een orthodontische behandeling is de kans wel groter dat de tanden en kiezen kunnen gaan verschuiven. Meestal vindt dit slechts in beperkte mate plaats en het goed dragen van retentieapparatuur (gehemelte plaat en/of spalkje) vermindert dit fenomeen. Het dragen van de retentieapparatuur volgens instructies is van groot belang. Bij regelmatige (retentie) controles zien wij toe dat de verschuivingen tot het minimum beperkt blijven. Er zijn oorzaken bekend die de kans van verschuiven van tanden en kiezen kunnen vergroten zoals: doorbraak van verstandskiezen, groei, het bespelen van een muziekinstrument of bepaalde mondgewoontes.

Doet een beugel pijn?

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Je zult er langzaam aan gaan wennen. De tijd om gewend te raken aan de apparatuur duurt ongeveer 3 weken. Ook het praten zal met de dagen verbeteren. Als de beugel bijgesteld is, kan het zijn dat de tanden weer wat gevoeliger of anders aanvoelen. Pijn doet een beugel niet, soms is het gewoon een beetje lastig.

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Dat is erg moeilijk om precies te beantwoorden. Het hangt erg veel af van de ernst van het probleem. De duur en ook het resultaat zijn afhankelijk van vele factoren. Het tijdstip van aanvang van de behandeling, de groei, het aanpassingsvermogen maar ook het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt zijn van invloed op de duur van de behandeling. Andere factoren zoals de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren zijn ook soms moeilijk in te schatten.  Een orthodontische behandeling duurt over het algemeen al snel 2 tot 2,5 jaar. Naarmate de behandeling voortduurt, zal er een nauwkeuriger schatting over de duur gemaakt kunnen worden. Bij de regelmatige bezoeken aan onze praktijk kunnen wij wellicht daar meer over zeggen.

Moet een gebit helemaal uitgewisseld zijn om te starten met een beugel?

Nee, dat hoeft niet. Liever zien we patiënten vóór dat alles gewisseld is. Bij veel correcties is de groei van groot belang, als een gebit uitgewisseld is, zal de groei grotendeels achter de rug zijn. We kunnen de mogelijkheden die de groei biedt niet meer volledig benutten. Dus liever zien wij de kinderen voor het eerst op een jongere leeftijd dan iedereen wellicht denkt.

Is een beugel ook mogelijk bij volwassenen?

In principe is de beugelbehandeling niet gebonden aan een leeftijd. Het gemakkelijkst is de orthodontische behandeling uit te voeren wanneer het gebit nog niet volledig volgroeid is. Echter zijn vele (esthetische) correcties mogelijk op elke leeftijd. Speciale behandelingen met keramische (tandkleurige) brackets en ‘onzichtbare’ beugels (Invisalign) maken het volwassenen vaak gemakkelijker om voor een orthodontische correctie te kiezen. Laat u zich informeren bij een bezoek aan onze praktijk.

Kun je gemakkelijker gaatjes of verkleuringen krijgen door een beugel?

Nee. Een goede mondhygiëne is vooral van groot belang als je een beugel hebt. Door goed te poetsen kun je voorkomen dat plaque het oppervlak van de tand aantast en hierdoor gaatjes of verkleuringen kan veroorzaken. Het is echter wel iets lastiger om goed te poetsen met de brackets (slotjes) op je tanden. Het is belangrijk om dus extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel kan je het allemaal wat gemakkelijker maken.

Kun je met een beugel alles eten?

De brackets (slotjes) worden op de tanden geplakt met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets gemakkelijk aan het eind van de behandeling verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat dit tijdens de behandeling gebeurt, zul je voorzichtig moeten zijn met harde en plakkerige dingen. Dropjes, toffees maar ook hard stokbrood en kippenboutjes kun je beter niet eten. Kauwgom eten kun je beter niet doen, je krijgt het moeilijk verwijdert van de tanden en de apparatuur. Ook moet je voorzichtig zijn met koolzuurhoudende dranken zoals cola en fanta. Kortom, je kunt gewoon normaal eten, maar af en toe goed nadenken bij wat je eet of drinkt.

Hoe zit het met de factuur van de orthodontie praktijk?

Heeft u vragen over de nota of de betaling hiervan dan kunt u het telefoonnummer en het email-adres op uw nota vinden.

Wat moet ik doen als ik niet op een afspraak kan komen?

Zo snel mogelijk bellen naar de praktijk (0341-414052). Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Als een afspraak niet 24 uur van te voren wordt afgebeld óf niet wordt nagekomen, kan het gebeuren dat deze in rekening wordt gebracht.

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Zo snel mogelijk langs de praktijk gaan om bij de balie een nieuw zakje te komen halen. Of bellen en vragen of wij ze op kunnen sturen. Dus niet stoppen met dragen van elastieken. Kom je op controle dan kun je altijd extra elastieken vragen om altijd voldoende voorraad te hebben.

Wat moet ik doen als iets aan mijn beugel kapot is?

Dat kan gebeuren. Je gebruikt je mond de hele dag dus kan er altijd wel wat stuk gaan. Gebeurt dit door de week: de praktijk bellen en een reparatieafspraak maken. Gebeurt dit in het weekend, dan volgen hieronder een paar tips om het ongemak te verhelpen.

Problemen met een losse beugel:

Een stukje kunsthars is afgebroken: als het niet stoort de beugel blijven dragen en eventueel bijvijlen met een nagelvijl. Zo spoedig mogelijk na het weekend de praktijk bellen voor advies.
Een metaaldraad is afgebroken en prikt in het tandvlees: beugel uitlaten. Zo spoedig mogelijk na het weekend de praktijk bellen voor een reparatieafspraak.

Problemen met een vaste beugel:

Losse bracket(slotje): voorzichtig verwijderen met bijvoorbeeld een pincet óf laten zitten als het niet stoort. Zo spoedig mogelijk na het weekend de praktijk bellen voor een reparatieafspraak.
Stukje van een metaaldraad steekt uit en prikt in de wang: een bolletje was op het uiteinde óf de draad afknippen met een nagelknippertje. Zo spoedig mogelijk na het weekend de praktijk bellen voor een afspraak.

Problemen met een spalk

Zit je spalk in de bovenkaak los, draag dan je nachtbeugel ook overdag.
Zit je spalk in de onderkaak los, dan kun je een stukje was of een suikervrij kauwgompje op het scherpe puntje doen.
Is je spalk er helemaal uit, bewaar hem dan en neem de spalk mee naar je afspraak.
Trek een losse spalk er niet uit, dan is de kans groot dat hij niet terug te plaatsen is.
Is je spalk los of er helemaal uit, bel dan op werkdagen zo snel mogelijk naar de praktijk zodat we een afspraak kunnen inplannen om je spalk te repareren.

Bij ernstigere klachten zijn wij via de praktijk ook te bereiken voor spoedklachten (0341-414052).